ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ: 210 6616 700
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ: 210 6616 700

Τριχόπτωση

Με την κλινική εξέταση και με την βοήθεια του δερματοσκοπίου ο ειδικός δερματολόγος θα διαγνώσει το είδος της αλωπεκίας πχ. αν πρόκειται για ουλωτική ή μη ουλωτική αλωπεκία.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η τριχόπτωση;

Στο τριχωτό της κεφαλής του ανθρώπου βρίσκονται 100.000 με 150.000 τρίχες. Φυσιολογικά πέφτουν καθημερινά 50-100 τρίχες, λόγω του ότι οι τρίχες ανακυκλώνονται συνεχώς. Αυτό αποτελεί τη φυσιολογική τριχόπτωση. Πτώση όμως άνω των 100 τριχών ημερησίως, αποτελεί παθολογική τριχόπτωση και απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.

Ο ρυθμός τριχόπτωσης δεν είναι πάντα ο ίδιος και μπορεί να παρουσιάζει εποχιακή διακύμανση. Οι τρίχες που χάνονται κατά τη φυσιολογική τριχόπτωση, αντικαθίστανται σχεδόν όλες, ενώ στην παθολογική τριχόπτωση δεν ανανεώνονται πάντα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά και να δημιουργούνται διάφοροι τύποι αλωπεκίας.

Ποιος είναι ο κύκλος ζωής της τρίχας;

Ο κύκλος ζωής της τρίχας διαρκεί 2-6 χρόνια το πολύ. Κατά τη διάρκεια της ζωής τους, οι τρίχες μπαίνουν σε κύκλους τριών φάσεων, της ανάπτυξης (αναγενής φάση), της στασιμότητας (καταγενής φάση) και της πτώσης (τελογενής φάση). Επομένως τα μαλλιά δεν αναπτύσσονται συνεχώς αλλά σε διαδοχικούς κύκλους. Κάθε τριχοθυλάκιο έχει τον δικό του ξεχωριστό κύκλο ζωής.

Οι φάσεις της ζωής της τρίχας είναι οι εξής:

  • Αναγενής φάση: διαρκεί από 2 – 6 χρόνια. Είναι η χρονική περίοδος της ανάπτυξης ή της νεότητας της τρίχας.
  • Καταγενής φάση: η ανάπτυξη της τρίχας αναστέλλεται και ουσιαστικά, προετοιμάζεται για την πτώση. Αυτή η περίοδος διαρκεί από μερικές βδομάδες έως και 2 μήνες.
  • Τελογενής φάση: διαρκεί από 3 – 6 βδομάδες. Η ανάπτυξη της τρίχας αναστέλλεται, γίνεται ολοένα και πιο αδύναμη, μέχρι που πέφτει. Ένα απαλό τράβηγμα, χτένισμα ή λούσιμο είναι αρκετό.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες το 84% των τριχών είναι στο αναγενές στάδιο, το 2% στο καταγενές και το 14% στο τελογενές.

Ποια είναι τα αίτια της τριχόπτωσης στις γυναίκες;

Η τριχόπτωση στις γυναίκες μπορεί πολλές φορές να είναι ένα δύσκολο και άχαρο πρόβλημα, αλλά τα τελευταία χρόνια, ο σύγχρονος δερματολόγος διαθέτει πολλά θεραπευτικά όπλα στην φαρέτρα του για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εάν μία γυναίκα παρουσιάσει απώλεια μαλλιών οποιουδήποτε είδους, είναι σημαντικό να συμβουλευτεί τον δερματολόγο της έγκαιρα, για να προσδιορίσει την αιτία και να της χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Οι αιτίες της τριχόπτωσης στις γυναίκες, μπορεί να είναι, εκτός από την κληρονομικότητα και διάφορες παθήσεις, κάποια φάρμακα, το σωματικό ή και το συναισθηματικό στρες. Επίσης το γήρας, ορμονικές αλλαγές, η απώλεια βάρους, οι βαφές, η εγκυμοσύνη, η έκθεση σε ακραίες φυσικές συνθήκες καθώς και η ατμοσφαιρική ρύπανση, μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση.

Ποια είναι τα αίτια της τριχόπτωσης στους άντρες;

Η τριχόπτωση είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα στους άνδρες. Η ανδρογενής αλωπεκία κληρονομείται με γονίδια που βρίσκονται στο φυλοσύνδετο Χ χρωμόσωμα και είναι πολύ πιο συχνή στους άνδρες. Ωστόσο δεν έχουν όλοι οι άντρες την ίδια έκταση και τον ίδιο βαθμό σοβαρότητας τριχόπτωσης.

Μεγάλη σημασία στην ανδρική τριχόπτωση, έχει η άμεση διάγνωση, η σωστή αντιμετώπιση και πρόληψη ώστε η αραίωση να σταματήσει στα αρχικά στάδια, όπου μπορεί και να εξαφανιστεί πλήρως.

Εκτός από την κληρονομικότητα, ρόλο παίζει και η εποχιακή τριχόπτωση, η οποία είναι αναστρέψιμη και εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Επίσης το στρες, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, οι πολύ έντονες δίαιτες, οι ορμονικές μεταβολές και οι ακραίες φυσικές συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση στους άντρες. Τέλος βαριά νοσήματα όπως ο καρκίνος, μεγάλα χειρουργεία ή δερματοπάθειες του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να ευθύνονται για την αραίωση των τριχών.

Πόσο συχνά παρουσιάζουν οι γυναίκες τριχόπτωση (αλωπεκία);

Μέχρι και ένα τρίτο των γυναικών θα παρουσιάσουν τριχόπτωση (αλωπεκία) κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μετά την εμμηνόπαυση ως και τα δύο τρίτα των γυναικών θα παρουσιάσουν αραίωση μαλλιών ή φαλακρά σημεία. Η τριχόπτωση στις γυναίκες συχνά έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από ό, τι η τριχόπτωση στους άνδρες, γιατί είναι λιγότερο κοινωνικά αποδεκτή για αυτές. Η αλωπεκία μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη συναισθηματική ισορροπία και την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας.

Πόσο συχνά παρουσιάζουν οι άντρες τριχόπτωση (αλωπεκία);

Η ανδρογενετική ή ανδρικού τύπου αλωπεκία, είναι ο πιο συχνός τύπος τριχόπτωσης, που απασχολεί σε μεγάλο ποσοστό το ανδρικό φύλο και οφείλεται στην κληρονομικότητα. Την εμφανίζει το 50% των ανδρών μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Η ανδρογενετική αλωπεκία εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο στο τριχωτό της κεφαλής που θυμίζει το γράμμα «Μ», καθώς ξεκινάει πάνω από τους κροτάφους και συνοδεύεται από υποχώρηση της πρόσθιας γραμμής. Οι τρίχες σταδιακά λεπταίνουν, γίνονται χνούδι, ώσπου πέφτουν οριστικά, οδηγώντας σε μερική ή ολική φαλάκρα.
Η αιτία εμφάνισης της ανδρογενετικής αλωπεκίας, είναι η κληρονομικότητα. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι μεταβολές στο γονίδιο AR, οδηγούν σε αυξημένη δραστηριότητα των υποδοχέων ανδρογόνων στα τριχοθυλάκια. Ως συνέπεια, μία από τις ανδρογόνες ορμόνες, η διυδροτεστοστερόνη (DHT), συγκεντρώνεται στα τριχικούς θυλάκους και κάνει πιο σύντομο τον κύκλο ζωής των τριχών, προκαλώντας σημαντική τριχόπτωση και αραίωση των μαλλιών.

Πώς γίνεται η διάγνωση της τριχόπτωσης;

Με την κλινική εξέταση και με την βοήθεια του δερματοσκοπίου ο ειδικός δερματολόγος θα διαγνώσει το είδος της αλωπεκίας πχ. αν πρόκειται για ουλωτική ή μη ουλωτική αλωπεκία. Βάσει διαφοροδιαγνωστικών αλγορίθμων θα θέσει την διάγνωση του και θα την τεκμηριώσει με εξετάσεις όπου χρειάζεται. Μπορεί λοιπόν να προβεί σε ψηφιακό τριχοριζόγραμμα Fotofinder, κλασσικό τριχοριζόγραμμα, γενετικό τεστ (Trichotest), εξετάσεις αίματος και σε κάποιες περιπτώσεις βιοψία τριχωτού.

Ποια είναι η εξέταση για την διάγνωση της τριχόπτωσης;

Στη Dermagen clinic χρησιμοποιούμε:

  1. τη ψηφιακή χαρτογράφηση fotofinder
  2. το trichotest
  3. το τριχοριζόγραμμα

Κλείστε το ραντεβού σας!

Τηλέφωνο επικοινωνίας

Call Now Button