ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ: 210 6616 700
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ: 210 6616 700

Κολπίτιδα

Ενίοτε η θεραπεία της κολπίτιδας μπορεί να είναι δύσκολη και να υποτροπιάζει συχνά, λόγω ανθεκτικών στελεχών, επαναμόλυνσης ή άλλων παραγόντων.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η κολπίτιδα;

Η κολπίτιδα είναι φλεγμονή του κόλπου, η οποία μπορεί να προκαλέσει αυξημένες εκκρίσεις, τσούξιμο, φαγούρα, ενόχληση κατά την επαφή, ενώ  σε κάποιες περιπτώσεις  μπορεί να είναι ασυμπτωματική.

Ορμονικές αλλαγές (εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση), η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα και η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, ο σακχαρώδης διαβήτης και η λήψη αντιβιοτικών μας καθιστούν επιρρεπείς στην ανάπτυξη κολπίτιδας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπίτιδας;

  • Περίεργα στην όψη κολπικά υγρά πχ κίτρινα, άσπρα, γκρίζα, σαν τυρί κτλ
  • Δύσοσμα κολπικά υγρά
  • Φαγούρα
  • Τσούξιμο
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Πόνος κατά τη ούρηση
  • Αίμα από τον κόλπο

Πώς προκαλείται η κολπίτιδα;

Οι διαταραχές της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου, ο οποίος εποικίζεται κυρίως από γαλακτοβάκιλους, ευθύνεται κυρίως για την ανάπτυξη κολπίτιδων. Οι γαλακτοβάκιλοι διατηρούν σταθερό το pH του κόλπου, πράγμα που εμποδίζει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.  Κάποιοι παράγοντες, όπως η λήψη αντιβιοτικών, οδηγούν σε μείωση του αριθμού των γαλακτοβακίλων με αποτέλεσμα την υπερανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, μυκήτων, μικροβίων, παρασίτων κα.

Σε κάποιες περιπτώσεις η κολπίτιδα προκύπτει μετά από σεξουαλική επαφή, ενώ μετά την εμμηνόπαυση η ατροφία του κόλπου και τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να κάνουν κάποιες γυναίκες ιδιαίτερα ευαίσθητες.

Ποια τα αίτια της κολπίτιδας;

Τα ποιο συχνά αίτια της κολπίτιδας είναι:

  • Βακτήρια: Ο μικροοργανισμός που ευθύνεται στο 95% των περιπτώσεων είναι ένα αναερόβιο βακτήριο, η Gardnerella vaginalis. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχουν ιδιαίτερα αυξημένες κολπικές εκκρίσεις, οι οποίες έχουν  γκριζόλευκο χρώμα και δυσάρεστη οσμή ψαριού. Κάποιες γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα. Θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.
  • Μύκητες: συνήθως εμπλέκονται στελέχη της οικογένειας Candida Albicans ή πιο σπάνια non Albicans. Η Candida albicans  αποτελεί μέρος της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας. Παρουσιάζεται συνήθως με ερεθισμό των έξω γεννητικών οργάνων, φαγούρα και λευκές πηχτές εκκρίσεις, σαν τυρί cottage. Το κύριο σύμπτωμα της μυκητιασικής κολπίτιδας είναι ο κνησμός.
  • Τριχομονάδες: Οι Τριχομονάδες (Trichomonas Vaginalis) είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα παράσιτα. Προκαλούν ερυθρότητα, κνησμό και έντονη ενόχληση στα γεννητικά όργανα. Οι κολπικές εκκρίσεις  είναι αφρώδεις, λεπτόρρευστες και δύσοσμες.
  • Χλαμύδια: Τα χλαμύδια (Chlamydia Τrachomatis) είναι το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα σε νέες γυναίκες που εναλλάσσουν συχνά ερωτικούς συντρόφους. Σε μεγάλο ποσοστό γυναικών δεν προκαλούν συμπτώματα και σε περίπτωση που δεν αναγνωριστούν και αντιμετωπιστούν καταλλήλως, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή της μήτρας και των σαλπίγγων με συνέπεια τη μείωση της γονιμότητας.

Πώς γίνεται η διάγνωση της κολπίτιδας;

Η διάγνωση γίνεται από τον δερματολόγο-αφροδισιολόγο με την κλινική εξέταση, τη λήψη ενδελεχούς ιστορικού καθώς και την άμεση εξέταση και καλλιέργεια του κολπικού εκκρίματος. Έτσι μπορεί να εντοπισθεί με ακρίβεια ο υπεύθυνος μικροοργανισμός και να δοθεί η κατάλληλη αγωγή.

Ποια είναι η θεραπεία της κολπίτιδας;

Η θεραπεία της κολπίτιδας συνίσταται στη λήψη από του στόματος αντιβιοτικών καθώς και στη χρήση τοπικών κρεμών, ή και κολπικών υποθέτων για 3-15 ημέρες. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να κριθεί αναγκαία και η θεραπεία του σεξουαλικού συντρόφου.

Ενίοτε η  θεραπεία της κολπίτιδας μπορεί να είναι δύσκολη και να υποτροπιάζει συχνά, λόγω ανθεκτικών στελεχών, επαναμόλυνσης ή άλλων παραγόντων.

Εξάλλου τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε κάποιο δερματικό πρόβλημα της περιοχής πχ σε κάποια δερματίτιδα, αλλεργία, σε ατροφία του κόλπου κτλ. Γι’ αυτό η διάγνωση πρέπει να γίνεται από τον ειδικό γιατρό ώστε να δοθεί η ανάλογη θεραπεία.

Μπορεί να γίνει πρόληψη της κολπίτιδας;

Η πρόληψη της κολπίτιδας περιλαμβάνει την τήρηση των κανόνων υγιεινής και την αποφυγή των παραγόντων κινδύνου. Ορισμένες χρήσιμες συμβουλές είναι:

  • Καλή σωματική υγιεινή
  • Όχι στη χρήση αντισηπτικών στην ευαίσθητη περιοχή, ναι στη χρήση μαλακών καθαριστικών με κατάλληλο pH
  • Χρήση προφυλακτικού
  • Βαμβακερά εσώρουχα
  • Όχι στενά παντελόνια
  • Αλλαγή του βρεγμένου μαγιό
  • Χρήση προβιοτικών κατά τη διάρκεια λήψης αντιβίωσης

Κλείστε το ραντεβού σας!

Τηλέφωνο επικοινωνίας

Call Now Button