ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ: 210 6616 700
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ: 210 6616 700

Λεύκη

Στη Dermagen Clinic, εφαρμόζονται όλες οι σύγχρονες θεραπείες κατά της λεύκης και η Δερματολόγος Dr Μαρία Ζιώγα, παραμένει ενήμερη για όλες τις εξελίξεις. Η λεύκη εξάλλου αποτέλεσε το θέμα τις διδακτορικής της διατριβής.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η λεύκη;

Η λεύκη είναι μία χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση λευκών αχρωμικών περιοχών στο πρόσωπο ή στο σώμα, λόγω καταστροφής ή δυσλειτουργίας των μελανοκυττάρων. Είναι συχνή νόσος και επηρεάζει το 1% του πληθυσμού.

Πώς γίνεται η διάγνωση της λεύκης;

Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση από τον έμπειρο Δερματολόγο. Μπορεί να βοηθήσει η λυχνία του Wood, το θετικό οικογενειακό ιστορικό και ενδεχομένως κάποιες εξειδικευμένες αιματολογικές εξετάσεις. Σε πολλές περιπτώσεις συγχέεται με άλλες καταστάσεις με τις οποίες όμως δεν έχει καμία σχέση όπως πχ.: τη λευκή πιτυρίαση, τον αχρωμικό σπίλο, τον μερικό αλφισμό κλπ.

Πού εντοπίζεται;

Η λεύκη μπορεί να παρουσιαστεί οπουδήποτε στο σώμα, εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα. Προτιμά όμως το πρόσωπο, κυρίως γύρω από το στόμα και τα μάτια, τους αγκώνες, τα γόνατα, τα άκρα χέρια και πόδια, τις μασχάλες και τα γεννητικά όργανα.

Μπορεί να είναι εντοπισμένη, όταν οι βλάβες εντοπίζονται μόνο σε μία περιοχή, γενικευμένη όταν οι βλάβες εντοπίζονται σε πολλές περιοχές ή καθολική αν προσβάλλει όλο το σώμα και τις περιοχές όπου υπάρχουν τρίχες.

Ποιοι παράγοντες προκαλούν ή επιδεινώνουν τη λεύκη;

  • Η τριβή, η πίεση και κάθε είδους τραυματισμός (φαινόμενο koebner)
  • Τραυματικά γεγονότα – στρες
  • Η έκθεση σε συγκεκριμένα χημικά

Είναι κληρονομική η λεύκη;

Περίπου το 20% των ατόμων με λεύκη έχουν πρώτου βαθμού συγγενή με λεύκη.

Οι πρώτου βαθμού συγγενείς ατόμων με λεύκη, έχουν 7-10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Ποια είναι τα αίτια της λεύκης;

Οι σημαντικότερες θεωρίες για την αιτιοπαθογένεια της λεύκης είναι:

  • Η αυτοάνοση θεωρία

Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου επιτίθεται στα δικά του υγιή μελανοκύτταρα και τα καταστρέφει, αντί να επιτεθεί σε ξένα κύτταρα εισβολείς πχ. ιούς. Εν προκειμένου η αυτοάνοση καταστροφή των μελανοκυττάρων γίνεται από ειδικά κυτταροτοξικά Τ κύτταρα. Εξάλλου συχνά η λεύκη συνυπάρχει και με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα π.χ. κακοήθη αναιμία, θυροειδίτιδα  Hashimoto ή ψωρίαση.

  • Η θεωρία του οξειδωτικού stress

Το οξειδωτικό stress δημιουργείται όταν υπάρχει ανισορροπίαμεταξύ οξειδωτικών και αντιοξειδωτικών παραγόντων στην επιδερμίδα και είναι καταστροφικό για την λειτουργία και την επιβίωση των μελανοκυττάρων. Προκαλείται όταν το προστατευτικό σύστημα του οργανισμού κατά των δραστικών ριζών οξυγόνου (Ros) πάσχει ή όταν έχουμε αθρόα παραγωγή ελευθέρων ριζών λόγω εξωγενών αιτιών π.χ. τραύμα, λοιμώξεις κτλ.

  • Νευρογενής υπόθεση

Ένας νευροχημικός διαβιβαστής καταστρέφει τα μελανοκύτταρα ή αναστέλλει την παραγωγή της μελανίνης.

  • Κληρονομική ανωμαλία μελανοκυττάρων

Επηρεάζει τη γενική υγεία του ατόμου;

Η λεύκη είναι αμιγώς δερματικό πρόβλημα που δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή, ούτε μεταδίδεται, αποτελεί όμως σημαντικό αισθητικό πρόβλημα κυρίως σε σκουρόχρωμα άτομα και εφόσον εντοπίζεται σε εκτεθειμένα μέρη του σώματος.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση, αυτοσεβασμός και επηρεασμένος δείκτης ποιότητας ζωής είναι κοινά προβλήματα σε άτομα με λεύκη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να απευθύνονται σε ομάδες στήριξης όπως: (vitiligo support group).

Τι προφυλάξεις πρέπει να παίρνει ένα άτομο με λεύκη;

Τα άτομα με λεύκη, είναι επιρρεπή στα ηλιακά εγκαύματα, γι’ αυτό πρέπει να προστατεύονται από τον ήλιο και να κάνουν συχνή χρήση αντηλιακού.

Είναι τα άτομα με λεύκη υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη δερματικού καρκίνου;

Σύμφωνα με έγκυρες επιστημονικές μελέτες έχουν τον ίδιο κίνδυνο να αναπτύξουν δερματικό καρκίνου με τον γενικό πληθυσμό.

Ποια είναι η θεραπεία της λεύκης;

Η λεύκη αποτελεί περισσότερο μια ομάδα νοσημάτων παρά ένα ομοιογενές νόσημα. Γι’ αυτό οι υπάρχουσες  θεραπείες ποικίλουν πάρα πολύ.

Κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερη και η θεραπεία, θα πρέπει να εξατομικεύεται αυστηρά ανάλογα με τον ασθενή και τις ανάγκες του.

Οι κύριες θεραπείες κατά της λεύκης είναι:

  • Τοπικά κορτικοστεροειδή
  • Τοπική εφαρμογή αναστολέων καλσινευρίνης (τακρόλιμους, πιμεκρόλιμους)
  • Τοπική χρήση αναλόγων βιταμίνης D
  • Φωτοθεραπεία/Excimer laser/Xημειοφωτοθεραπεία PUVA
  • Αποχρωματισμός του υγιούς δέρματος με μονοβενζυλαιθέρα της υδροκινόνης
  • Χειρουργικές θεραπείες

Ποιες επιπλέον θεραπείες γίνονται στη Dermagen Clinic;

Στη Dermagen Clinic, εφαρμόζονται όλες οι σύγχρονες θεραπείες κατά της λεύκης και η Δερματολόγος Dr Μαρία Ζιώγα, παραμένει ενήμερη για όλες τις εξελίξεις. Η λεύκη εξάλλου αποτέλεσε το θέμα τις διδακτορικής της διατριβής.

Μία από τις καινοτόμες θεραπείες, αποτελεί η μικρομεταμόσχευση Regenera Activa, η οποία μπορεί να εφαρμοσθεί σε σταθερή λεύκη (να μην έχει αλλάξει για 2 τουλάχιστον χρόνια).

Η μικρομεταμόσχευση πραγματοποιείται ως εξής:

  • Αρχικά, προκαλείται ελαφρά αποεπιθηλιοποίηση με microdermabration ή laser
  • Στη συνέχεια, λαμβάνονται 2 punch βιοψίες από την κροταφική περιοχή
  • Γίνεται ειδική επεξεργασία του μοσχεύματος
  • Ακολουθεί το micrografting στις πάσχουσες περιοχές.

Κλείστε το ραντεβού σας!

Τηλέφωνο επικοινωνίας

Call Now Button