Γυροειδής
Αλωπεκία
Συχνές Ερωτήσεις
Τι είναι η γυροειδής αλωπεκία;
Πού εμφανίζεται η γυροειδής αλωπεκία;
Ποιες είναι οι μορφές της γυροειδούς αλωπεκίας;
Τα κενά μπορεί να είναι ολιγάριθμα και εντοπισμένα σε ένα σημείο ή μπορεί να αφορούν ολόκληρες περιοχές ή και όλο το σώμα. Ανάλογα λοιπόν με την έκτασή της η γυροειδής αλωπεκία χαρακτηρίζεται ως:
- Εντοπισμένη
- Οφίαση
- Διάχυτη
- Ολική
- Καθολική
Τι άλλο μπορεί να προκαλέσει;
Με τι νοσήματα μπορεί να συνδιάζεται;
Η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να συνυπάρχει με θυρεοειδίτιδα Hashimoto, σακχαρώδη διαβήτη, λεύκη, ψωρίαση, ΣΕΛ, ρευματοειδή αρθρίτιδα κτλ.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Ο έμπειρος κλινικός, μπορεί να διακρίνει από άλλες μορφές αλωπεκίας, όπως τριχοτιλομανία, τελογενή αλωπεκία κτλ.
Απαιτείται εργαστηριακός έλεγχος;
Ποια είναι τα αίτια της γυροειδούς αλωπεκίας;
Η κληρονομικότητα φαίνεται να παίζει ρόλο σε σχέση με ιδιαιτερότητες του ανοσοποιητικού συστήματος ή και πεπτίδια σχετιζόμενα με την μελανινογέννεση (συσχέτιση με λεύκη και overnight greying).
Μπορεί να την κληρονομήσουν τα παιδιά μου;
Μπορεί να θεραπευτεί η γυροειδής αλωπεκία;
Η θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας επιβάλλεται, καθώς η ψυχοσυναισθηματική φόρτιση και η κοινωνική απόσυρση που προκαλεί το νόσημα, επηρεάζουν δυσμενώς την ποιότητα ζωής του ατόμου. Σε περίπτωση λίγων βλαβών η πορεία είναι σύντομη και αυτοπεριοριζόμενη, ενώ περιπτώσεις με πολλές και εκτεταμένες βλάβες μπορεί να είναι ανθεκτικές και επίμονες.
Σε κάθε περίπτωση η Dr Μαρία Ζιώγα θα συστήσει εξατομικευμένη αγωγή που μπορεί να περιλαμβάνει:
- Τοπικά κορτικοστεροειδή σε μορφή κρέμας, λοσιόν ή αφρού, λόγω της αντιφλεγμονώδης δράσης τους
- Τοπικά αγγειοδιασταλτικά
- Μινοξιδίλη
- Τοπική ανοσοθεραπεία. Εφαρμόζεται μία χημική ουσία (DPCP, SADBE) στο τριχωτό, η οποία προκαλεί αλλεργική αντίδραση τοπικά και συνοδεύεται συχνά από κνησμό ή ερύθημα. Γίνεται όταν η έκταση της νόσου είναι μεγαλύτερη από 50%.
- Ενδοβλαβικές εγχύσεις κορτικοστεροειδών
- Φάρμακα που χρησιμοποιούνται και σε άλλες αυτοάνοσες νόσουςπ.χ: JAK 3 αναστολείς, απρεμιλάστη κτλ.
- Αυτόλογη Μεσοθεραπεία τριχόπτωσης με PRP
Αντιμετωπίστε άμεσα το πρόβλημα της τριχόπτωσης με την πανίσχυρη θεραπεία PRP και αποκτήστε πλούσια και υγιή μαλλιά!
Ιδιαίτερα αποτελεσματική και καινοτόμος θεραπεία κατά της τριχόπτωσης για γυναίκες και άντρες είναι η μεσοθεραπεία PRP. Νεώτερα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η πυκνότητα και η ποιότητα των τριχών ενισχύεται σημαντικά με την επαναστατική αυτή θεραπεία.
Η PRP (Platelet Rich Plasma) είναι ουσιαστικά αυτόλογη μεσοθεραπεία στην οποία χρησιμοποιείται το αίμα του ίδιου του ασθενούς. Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα ενεργοποιείται και εγχέεται στο τριχωτό. Οι αυξητικοί παράγοντες που περιέχονται στο PRP διεγείρουν τα βλαστοκύτταρα των τριχικών θυλάκων με αποτέλεσμα την δραστηριοποίησή τους. Με τον τρόπο αυτό, εμποδίζεται η απώλεια μαλλιών, δυναμώνουν τα ήδη υπάρχοντα, ενώ εμφανίζονται και νέοι θύλακες.
Πώς γίνεται η διαδικασία;
Αρχικά παίρνουμε αίμα από τον ασθενή το οποίο βάζουμε σε ειδικό φιαλίδιο και το φυγοκεντρούμε. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της φυγοκέντρησης διαχωρίζουμε το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα από τα ερυθρά αιμοσφαίρια και το φτωχό σε αιμοπετάλια πλάσμα. Το πανίσχυρο αυτό υλικό το ενεργοποιούμε και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για τις εγχύσεις μας.
Πόσες συνεδρίες χρειάζονται για να φανεί το αποτέλεσμα;
Απαιτούνται 3-6 συνεδρίες που πραγματοποιούνται ανά μήνα.
Σε τι τύπους αλωπεκίας εφαρμόζεται το PRP;
Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις ανδρογενούς, διάχυτης και γυροειδούς αλωπεκίας. Επίσης έχει άριστη προληπτική δράση κατά τις τριχόπτωσης, εμποδίζοντας την περαιτέρω απώλεια και ενισχύοντας την ήδη υπάρχουσα τριχοφυϊα.
Ποιά είναι και πότε φαίνονται τα αποτελέσματα της θεραπείας;
Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και φαίνονται μετά από 3-6 μήνες. Εμφανίζονται νέες τρίχες και τα ήδη υπάρχοντα μαλλιά δυναμώνουν και φαίνονται πιο υγιή. Κατά τη διάρκεια των θεραπειών και εφόσον κρίνει η Dr Μαρία Ζιώγα, κάνουμε συμπληρωματική φαρμακευτική αγωγή με σπρέι μαλλιών και χάπια για να ενυσχίσουμε το αποτέλεσμα.
Συμβουλές για τη γυροειδή αλωπεκία:
- Μειώστε το στρες! Επαναθεωρήστε τον τρόπο ζωής σας, συζητήστε με τους φίλους σας ή απευθυνθείτε σε ψυχολόγο. Αν πρόκειται για μικρά παιδιά, βρείτε τι τα απασχολεί και βοηθήστε τα.
- Καλύψτε το πρόβλημα: πχ. φορέστε καπέλο ή αλλάξτε χωρίστρα, αν είναι στα γένια, ξυριστείτε, κτλ.
- Προσπαθήστε να μην αγχωθείτε περισσότερο βλέποντας τα κενά, γιατί αυτό μπορεί να δημιουργήσει περισσότερο στρες και να επιδεινώσει το πρόβλημα
- Πάρτε συμπληρώματα Vit D, βοηθούν στα αυτοάνοσα νοσήματα
- Φάτε σκόρδο, πειραματικές μελέτες που το χρησιμοποιούν, έχουν θετική έκβαση