ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ: 210 6616 700
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ: 210 6616 700

Ανδρογενής
Αλωπεκία

Πολλά γονίδια φαίνεται ότι παίζουν ρόλο στην ανδρογενετική αλωπεκία, ωστόσο οι παραλλαγές σε ένα μόνο γονίδιο, το AR, έχουν επιβεβαιωθεί σε επιστημονικές μελέτες.

Συχνές Ερωτήσεις

et|arrow_triangle-right|E

Τι είναι η ανδρογενής αλωπεκία;

Η ανδρογενής αλωπεκία, είναι η πιο συχνή μορφή τριχόπτωσης και αφορά κυρίως άνδρες αλλά και γυναίκες. Είναι επίσης γνωστή κοινώς, ως ανδρική φαλάκρα.
et|arrow_triangle-right|E

Ποια είναι η κλινική εικόνα της ανδρογενούς αλωπεκίας στους άνδρες;

Η απώλεια των τριχών ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρότυπο σε κάθε φύλλο. Στους άνδρες ξεκινά συνήθως από τους κροτάφους και το μέτωπο. Η γραμμή των μαλλιών, υποχωρεί σταδιακά για να σχηματίσει ένα χαρακτηριστικό σχήμα «Μ». Τα μαλλιά αραιώνουν επίσης στην κορυφή του κεφαλιού και τελικά οι περιοχές αραίωσης συνενώνονται για να σχηματίσουν μερική ή ολική φαλάκρα. Στις γυναίκες η αραίωση παρατηρείται στην κορυφή του κεφαλιού και επιδεινώνεται σταδιακά, χωρίς όμως να καταλήγει σε ολική φαλάκρα.
et|arrow_triangle-right|E

Ποια είναι η κλινική εικόνα της ανδρογενούς αλωπεκίας στις γυναίκες;

Στο γυναικείο φύλλο η εικόνα είναι διαφορετική σε σχέση με το ανδρικό. Αρχικά, υπάρχει μια διάχυτη αραίωση στην κορυφή της κεφαλής. Σταδιακά η αραίωση επιδεινώνεται, αλλά σχεδόν ποτέ δεν παρατηρείται ολική απώλεια του τριχώματος στις συγκεκριμένες θέσεις.
et|arrow_triangle-right|E

Με ποια άλλα νοσήματα μπορεί να σχετίζεται η ανδρογενετική αλωπεκία;

Η ανδρογενετική αλωπεκία  στους άντρες, έχει συσχετιστεί με αρκετές άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπως στεφανιαία νόσο και υπερτροφία του προστάτη. Άλλα νοσήματα όπως ο καρκίνος του προστάτη, οι διαταραχές της αντίστασης στην ινσουλίνη (πχ. σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία) και η υψηλή αρτηριακή πίεση, έχουν επίσης συσχετιστεί με ανδρογενετική αλωπεκία.

Στις γυναίκες, αυτή η μορφή τριχόπτωσης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Το σύνδρομο αυτό, χαρακτηρίζεται από ορμονικές διαταραχές που μπορεί να προκαλέσουν ανωμαλίες περιόδου, ακμή, υπερτρίχωση σε άλλες περιοχές στο σώμα και αύξηση σωματικού βάρους.

et|arrow_triangle-right|E

Ποια είναι τα αίτια της ανδρογενετικής αλωπεκίας;

Πιθανόν πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό νόσημα και μια ποικιλία γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων παίζουν ρόλο στην πρόκληση της.

Βάσει επιστημονικών μελετών, έχει διαπιστωθεί ότι η ανδρογενετική αλωπεκία  σχετίζεται με ορμόνες που ονομάζονται ανδρογόνα, όπως η τεστοστερόνη και ιδιαίτερα με ένα ανδρογόνο που ονομάζεται διϋδροτεστοστερόνη. Συγκεκριμένα στον θύλακο της τρίχας η τεστοστερόνη, με τη δράση του ενζύμου 5α-αναγωγάση (5α-reductase), μετατρέπεται στο ισχυρότατο παράγωγό της, την διυδροτεστοστερόνη (DHT), που είναι υπεύθυνη για την ανδρογενετική αλωπεκία.

et|arrow_triangle-right|E

Ποια γονίδια παίζουν ρόλο στην ανδρογενετική αλωπεκία;

Πολλά γονίδια φαίνεται ότι παίζουν ρόλο στην ανδρογενετική αλωπεκία, ωστόσο οι παραλλαγές σε ένα μόνο γονίδιο, το AR, έχουν επιβεβαιωθεί σε επιστημονικές μελέτες. Το γονίδιο AR κωδικοποιεί την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται υποδοχέας ανδρογόνων. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι μεταβολές στο γονίδιο AR, οδηγούν σε αυξημένη δραστηριότητα των υποδοχέων ανδρογόνων στα τριχοθυλάκια. Δεν έχει διαπιστωθεί όμως με ποιόν τρόπο αυτές οι γενετικές αλλαγές αυξάνουν τον κίνδυνο τριχόπτωσης σε άνδρες και γυναίκες με ανδρογενετική αλωπεκία.
et|arrow_triangle-right|E

Πότε εμφανίζεται και πως εξελίσσεται η ανδρογενής αλωπεκία;

Η έναρξη της τριχόπτωσης ποικίλλει ανά περίπτωση. Η τριχόπτωση αρχικά εμφανίζεται σταδιακά και δεν γίνεται αντιληπτή, ώσπου να παρουσιαστεί κάποια αραίωση. Κατά περιόδους μπορεί τα άτομα με ανδρογενή αλωπεκία να περνούν φάσεις αργής ή ταχείας τριχόπτωσης, αλλά και περιόδους σταθερότητας.

Γενικά το 25% των ανδρών παρουσιάζει αραίωση μέχρι την ηλικία των  30  και το 50% μέχρι 45-50 χρονών. Όταν η αλωπεκία εμφανίζεται μετά τα 30 ή τα 40 έτη, εξελίσσεται πολύ πιο αργά σε σχέση με άνδρες που εμφανίζουν αραίωση πριν από τα 20 έτη. Μόλις ένα 7% των ανδρών με αραίωση αναπτύσσει την πλήρη μορφή της ανδρογενετικής αλωπεκίας, δηλ απομένουν μόνο τα μαλλιά στην περιφέρεια του τριχωτού.

Στις γυναίκες η ανδρογενετική αλωπεκία αρχίζει αργότερα και εξελίσσεται βραδύτερα. Η εικόνα αρχικά, είναι διάχυτη αραίωση στην κορυφή της κεφαλής. Σταδιακά η αραίωση επιδεινώνεται, αλλά σχεδόν ποτέ δεν παρατηρείται ολική απώλεια του τριχώματος στις συγκεκριμένες θέσεις.

et|arrow_triangle-right|E

Ποια είναι τα στάδια της τριχόπτωσης κατά Norwood-Hamilton;

Η κλίμακα Norwood έχει επτά στάδια που βαθμολογούν τη σοβαρότητα και το μοτίβο της τριχόπτωσης.

Στάδιο 1 : Δεν υπάρχει υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών.

Στάδιο 2 : Υπάρχει μια μικρή υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών γύρω από τους κροτάφους.

Στάδιο 3 : Εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια κλινικά σημαντικής φαλάκρας. Η γραμμή των μαλλιών βαθαίνει και στους δύο κροτάφους και μοιάζει με σχήμα Μ, U ή V. Στάδιο 3 κορυφή: Η γραμμή των μαλλιών παραμένει στο στάδιο 2, αλλά υπάρχει σημαντική απώλεια μαλλιών στην κορυφή του τριχωτού της κεφαλής.

Στάδιο 4 : Η υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών είναι πιο σοβαρή από ό, τι στο στάδιο 2 και υπάρχει αραίωση ή καθόλου μαλλιά στην κορυφή. Οι δύο περιοχές της τριχόπτωσης χωρίζονται από μια ζώνη τριχών που συνδέεται με τα μαλλιά που παραμένουν στις πλευρές του τριχωτού της κεφαλής.

Στάδιο 5 : Οι δύο περιοχές της τριχόπτωσης είναι μεγαλύτερες από ό, τι στο στάδιο 4. Είναι ακόμη χωρισμένες, αλλά η ζώνη των μαλλιών μεταξύ τους είναι στενότερη και πιο αραιή.

Στάδιο 6 : Οι περιοχές φαλάκρας στους κροτάφους, ενώνονται με την περιοχή φαλάκρας στην κορυφή. Η νησίδα μαλλιών στο πάνω μέρος του κεφαλιού έχει χαθεί.

Στάδιο 7 : Είναι το πιο σοβαρό στάδιο της τριχόπτωσης, στο οποίο παραμένει μόνο μια ζώνη τριχών γύρω από τις πλευρές του κεφαλιού.

Norwood τάξη Α. Η παραλλαγή κατηγορίας Α της κλίμακας Norwood, είναι μια ελαφρώς διαφορετική και λιγότερο συχνή εξέλιξη της τριχόπτωσης. Οι κύριες διαφορές, είναι ότι η γραμμή των μαλλιών υποχωρεί ομοιόμορφα, χωρίς να αφήνει μια νησίδα μαλλιών στη μέση και δεν υπάρχει φαλακρή περιοχή στην κορυφή. Αντ΄ αυτού, η γραμμή των μαλλιών προχωρά απευθείας από μπροστά προς τα πίσω.

et|arrow_triangle-right|E

Πώς γίνεται η διάγνωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας;

Με την κλινική εξέταση και με την βοήθεια του δερματοσκοπίου ο ειδικός δερματολόγος θα διαγνώσει το είδος της αλωπεκίας πχ. αν πρόκειται για ουλωτική ή μη ουλωτική αλωπεκία. Βάσει διαφοροδιαγνωστικών αλγορίθμων θα θέσει την διάγνωση του και θα την τεκμηριώσει με εξετάσεις όπου χρειάζεται.

Μπορεί λοιπόν να χρειαστεί:

et|arrow_triangle-right|E

Πώς αντιμετωπίζεται η ανδρογενής αλωπεκία;

Η ανδρογενής αλωπεκία αντιμετωπίζεται με τους παρακάτω επιστημονικά τεκμηριωμένους τρόπους:

  • Αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP για τη θεραπεία της τριχόπτωσης: Η θεραπεία της τριχόπτωσης με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες, οδηγεί στην ανάπτυξη νέων κυττάρων, στη βελτίωση της αιμάτωσης της περιοχής του τριχωτού και στην ενίσχυση των τριχοθυλακίων που πάσχουν. Καθώς εκμεταλλεύεται τις επουλωτικές δυνάμεις του ίδιου του οργανισμού, αποτελεί μια από τις αποτελεσματικότερες σύγχρονες θεραπείες που χρησιμοποιούμε στην Dermagen Clinic, για την αντιμετώπιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας.
  • Μεσοθεραπεία για την τριχόπτωση με βιομιμητικά πεπτίδια: Η μεσοθεραπεία για την τριχόπτωση με βιομιμητικά πεπτίδια είναι μια καινοτόμος και αποτελεσματική θεραπεία που έχουμε εισάγει στην Dermagen Clinic. Πρόκειται για ενέσιμη θεραπεία που χρησιμοποιεί εμφύτευμα υαλουρονικού οξέος εμπλουτισμένο με εξειδικευμένα συνθετικά πεπτίδια, τα οποία ενισχύουν και επαυξάνουν τις λειτουργίες των κυττάρων του τριχικού θυλάκου.
  • Μικρομεταμόσχευση Regenera Activa: Η Regenara Activa είναι μια επαναστατική θεραπεία που εφαρμόζουμε στην Dermagen Clinic για την αλωπεκία ανδρών και γυναικών, η οποία ενεργοποιεί τους αδρανείς τριχικούς θυλάκους και διεγείρει τους ενεργούς να παράγουν νέες και δυνατότερες τρίχες. Πρόκειται ουσιαστικά για αυτόλογη μικρομεταμόσχευση (micrografting)
  • Θεραπεία ανδρογεννητικής αλωπεκίας ανδρών από το στόμα: τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται με καλά αποτελέσματα η φιναστερίδη, ένα συστηματικό φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη θεραπεία της υπεροτροφίας του προστάτη. Η φιναστερίδη αναστέλλει τη δράση της 5α αναγωγάσης στον τριχικό θύλακο και έτσι εμποδίζει την τριχόπτωση. Παράλληλα, διεγείρει την ανάπτυξη νέων τριχών, τις οποίες βοηθά να μετατραπούν σε ώριμες τρίχες. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της οφείλονται στην αντιανδρογόνο δράση της. Στυτική δυσλειτουργία, μείωση της libido και διαταραχές εκσπερμάτισης, παρατηρούνται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό ανδρών( 0,5 – 1 %), και εξαφανίζονται με τη διακοπή του φαρμάκου. Δεν χορηγείται σε γυναίκες.
  • Θεραπεία ανδρογενετικής αλωπεκίας γυναικών από το στόμα: στις γυναίκες χορηγούνται φαρμακευτικά σκευάσματα που στοχεύουν στη μείωση παραγωγής ανδρογόνων από τα επινεφρίδια ή τις ωοθήκες, αλλά και στην αναστολή της δράσης των ανδρογόνων στα τριχοθυλάκια. Φάρμακα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν είναι η σπιρονολακτόνη, η οξική κυπροτερόνη, αντισυλληπτικά, φλουταμίδη κ.α
  • Τοπική αγωγή ανδρογενετικής αλωπεκίας: και στα δύο φύλα χρησιμοποιείται η μινοξιδίλη 2-5% μόνη της ή σε συνδυασμό με ρετινοειδή η κορτικοστεροειδή. Είναι η μόνη κλινικά εγκεκριμένη θεραπεία κατά της τριχόπτωσης. Η μινοξιδίλη ενισχύει τη ροή του αίματος προς τα τριχοθυλάκια, αυξάνοντάς τα σε μέγεθος και σε διάμετρο και ταυτόχρονα διεγείρει την ανάπτυξη νέων τριχών. Η αποτελεσματικότητά της είναι εμφανής μετά από ένα εξάμηνο, ενώ απαιτείται συνεχής χρήση της. Η διακοπή της χρήσης της για περισσότερο από τρεις μήνες, έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια του θεραπευτικού αποτελέσματος. Τα χρησιμοποιούμενα διαλύματα, συχνά εμπλουτίζονται με αμινοξέα βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για ακόμα καλύτερη δράση.

Κλείστε το ραντεβού σας!

et|icon_phone|

Τηλέφωνο επικοινωνίας

et|icon_pin|
et|icon_mail|
Call Now Button