Botox
Υπεριδρωσίας
Το Botox, μειώνει την παραγωγή ιδρώτα και έχει αποδείξει ότι είναι ευεργετικό στο άτομο που υποφέρει από υπεριδρωσία. Η δράση του, προκαλείται μέσω της μη αναστρέψιμης αναστολής της απελευθέρωσης ακετυλοχολίνης από τις χολινεργικές συνδέσεις.
Συχνές Ερωτήσεις
Τι είναι η υπεριδρωσία;
Υπεριδρωσία είναι μία παθολογική κατάσταση, όπου παρατηρείται υπερβολική και αφύσικη παραγωγή ιδρώτα από τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες, χωρίς να σχετίζεται με υψηλή θερμοκρασία. Η εφίδρωση είναι τόσο αυξημένη ώστε συχνά μουσκεύουν τα ρούχα και ορισμένες περιοχές «στάζουν» κυριολεκτικά ιδρώτα. Πχ. οι παλάμες είναι τόσο υγρές, που το άτομο να διστάζει να δώσει το χέρι του για χειραψία. Συνηθισμένα αντιιδρωτικά δεν επαρκούν για αυτή την παθολογική κατάσταση, η οποία δυσκολεύει τη κοινωνική ζωή του ατόμου.
Ποιοι τύποι υπεριδρωσίας υπάρχουν;
Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι υπεριδρωσίας: η πρωτογενής και η δευτερογενής.
- Η πρωτογενής υπεριδρωσία, προκαλεί υπερβολική εφίδρωση στα χέρια, τις μασχάλες, το πρόσωπο και στα πόδια χωρίς κανένα προφανή λόγο.
- Η δευτερογενής υπεριδρωσία, προκαλεί υπερβολική εφίδρωση σε όλο το σώμα ή σε μεγαλύτερες περιοχές του σώματος και μπορεί να προκληθεί από υπερβολική θερμότητα, καθώς και από κάποιο νόσημα ή φαρμακευτική αγωγή.
Ποιές είναι οι αιτίες της πρωτογενούς υπεριδρωσίας;
Η πρωτογενής υπεριδρωσία φαίνεται να οφείλεται στην υπερλειτουργία του υποθαλάμου, που είναι το θερμορρυθμιστικό κέντρο του εγκεφάλου και δίνει την εντολή μέσω του συμπαθητικού νευρικού συστήματος στους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες.
- Ξεκινά στην παιδική ηλικία ή την εφηβεία
- Μπορεί να επιμένει δια βίου ή να βελτιωθεί με την ηλικία
- Συνήθως υπάρχει οικογενειακό ιστορικό
- Τείνει να προσβάλλει τις μασχάλες, τις παλάμες και τα πέλματα συμμετρικά
- Μειωμένη εφίδρωση σημειώνεται τη νύχτα, και εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου
Ποιές είναι οι αιτίες δευτερογενούς υπεριδρωσίας;
Οι αιτίες της δευτερογενούς υπεριδρωσίας περιλαμβάνουν: παχυσαρκία, διαβήτη, εμμηνόπαυση, υπερδραστήριο θυρεοειδή, καρδιαγγειακές διαταραχές, αναπνευστική ανεπάρκεια, άλλους ενδοκρινείς όγκους, νόσο Parkinson, φάρμακα: καφεΐνη, κορτικοστεροειδή, αναστολείς χολινεστεράσης, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, νικοτιναμίδιο και οπιοειδή.
Η δευτερογενής υπεριδρωσία:
- Είναι λιγότερο συχνή από τη πρωτοπαθή υπεριδρωσία.
- Πιο πιθανό να είναι μονομερής και ασύμμετρη, ή γενικευμένη.
- Μπορεί να συμβεί τη νύχτα ή κατά τη διάρκεια του ύπνου.
- Εμφανίζεται λόγω ενδοκρινικών ή νευρολογικών παθήσεων.
- Εμφανίζεται συνήθως κατά την ενήλικο ζωή.
Ποιες εξετάσεις μπορεί να ζητήσει ο δερματολόγος για τη διερεύνηση της υπεριδρωσίας;
- Αιματολογικές εξετάσεις: πχ. για υπερθυρεοειδισμό, υπογλυκαιμία κτλ.
- Τεστ ιδρώτα: εφαρμόζεται αρχικά διάλυμα ιωδίου 5% και στη συνέχεια σκόνη άμυλου στις παλάμες του ατόμου με υπεριδρωσία. Αν έχει υπερβολική εφίδρωση σε θερμοκρασία δωματίου, το άμυλο αλλάζει χρώμα και γίνεται μωβ. Αυτό το τεστ βοηθά το γιατρό να διαγνώσει την υπεριδρωσία και την σοβαρότητα της.
Τι επιπλοκές παρατηρούνται αν η υπεριδρωσία δεν θεραπευθεί;
Εκτός από την ψυχολογική επιβάρυνση του ατόμου, το στρες, και το αίσθημα ντροπής, που επηρεάζουν τις κοινωνικές συναναστροφές και την αποδοτικότητα του ατόμου στην εργασία, μπορεί να παρατηρηθούν και άλλα προβλήματα. Επιπλοκές όπως βακτηριακές λοιμώξεις, ονυχομυκητιάσεις, μυρμηγκιές ή και ιδρώα παρατηρούνται συχνότερα σε άτομα με υπεριδρωσία.
Ποια είναι η θεραπεία της υπεριδρωσίας;
Ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης (Botox ή Dysport)
Τι είναι οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης για την υπεριδρωσία;
Η σύγχρονη αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας, πραγματοποιείται στη Dermagen Clinic με ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης (Botox ή Dysport) και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Πρόκειται για θεραπεία εγκεκριμένη για την υπεριδρωσία. Εκατομμύρια θεραπείες έχουν γίνει παγκοσμίως με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Πώς δρουν οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης (Botox ή Dysport) για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας;
Το Botox, μειώνει την παραγωγή ιδρώτα και έχει αποδείξει ότι είναι ευεργετικό στο άτομο που υποφέρει από υπεριδρωσία. Η δράση του, προκαλείται μέσω της μη αναστρέψιμης αναστολής της απελευθέρωσης ακετυλοχολίνης από τις χολινεργικές συνδέσεις.
Σε ποιες περιοχές εφαρμόζονται οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης (Botox ή Dysport) για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας;
Η βοτουλινική τοξίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπεριδρωσίας:
- στις μασχάλες
- τις παλάμες
- τα πέλματα
- στο πρόσωπο
- άλλες περιοχές με εστιακή υπεριδρωσία
Πώς γίνονται οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης (Botox ή Dysport) για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας;
Αφού η δερματολόγος πραγματοποιήσει ειδικό test αμύλου, το οποίο αναδεικνύει τις περιοχές με υπεριδρωσία, σχεδιάζει την περιοχή. Στη συνέχεια εφαρμόζει πολλαπλές μικροσκοπικές ενέσεις σε απόσταση 2cm, στην περιοχή που παρουσιάζει υπερβολική εφίδρωση. Καλό είναι να έχει προηγηθεί εφαρμογή τοπικής αναισθητικής κρέμας.
Τι πρέπει να αποφύγει κανείς μετά τις ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης (Botox ή Dysport) για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας;
Θα πρέπει να αποφευχθεί η αύξηση της θερμοκρασίας και η τριβή της περιοχής όπου έγινε η θεραπεία.
Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα της βοτουλινικής τοξίνης (Botox ή Dysport) για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας;
Το αποτέλεσμα της βοτουλινικής τοξίνης (Botox ή Dysport) για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας είναι μοναδικό και διαρκεί 6-8 μήνες.
Άλλες παλαιότερες θεραπείες για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας είναι:
- Αντιιδρωτικά με ή χωρίς αλουμίνιο
- Αντιχολινεργικά φάρμακα: Τα αντιχολινεργικά φάρμακα (βρωμιούχο γλυκοπυρόνιο ή προπανθελίνη) αναστέλλουν την μετάδοση της χολινεργικής ώσης και τα νευρικά σήματα προς τους ιδρωτοποιούς αδένες.
- Ιοντοφόρηση: Τα χέρια και τα πόδια βυθίζονται σε μία λεκάνη με νερό και στη συνέχεια η λεκάνη συνδέεται με ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής έντασης. Η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 30 λεπτά και απαιτούνται τρεις με τέσσερις συνεδρίες.
- Ενδοσκοπική θωρακική συμπαθεκτομή: Πρόκειται για χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία επιλέγεται σε πολύ βαριές περιπτώσεις. Ουσιαστικά διακόπτεται η μετάδοση του νευρικού ερεθίσματος στους ιδρωτοποιούς αδένες.